Gemeentelijke bevolkingsregistratie als bron (2024)

Menu

Mijn CBG Ingelogd

  • Mijn profiel
  • Bestellen
  • Uitloggen

Mijn CBG

Zoeken

a a a

Reconstructie van het bevolkingsregister na de Tweede Wereldoorlog, 8 december 1945. Nationaal Archief | Fotocollectie Anefo.

  • 1 De bron en gebruik
  • 2 Goed om te weten
  • 3 Betrouwbaarheid
  • 4 Hoe te vinden?

Het bevolkingsregister is een belangrijke basisbron voor stamboomonderzoek naast de burgerlijke stand, waarin alleen momentopnames worden vastgelegd (geboorte, huwelijk en overlijden). In de bevolkingsregistratie vind je informatie over de gezinssamenstelling en de veranderingen daarin over een bepaalde periode.

De bron en gebruik

Sinds 1 januari 1850 kent Nederland een doorlopend bijgehouden bevolkingsregistratie. Aanvankelijk hield iedere gemeente de registratie van zijn inwoners bij in grote boeken; het bevolkingsregister. Later werden deze boeken vervangen door losse kaarten per gezin of persoon en tegenwoordig wordt de bevolkingsregistratie digitaal bijgehouden.

Elk huishouden werd ingeschreven in een gemeentelijk bevolkingsregister. Naast namen en geboortedata en –plaatsen werden ook adressen, beroepen en kerklidmaatschappen opgenomen. Ook eventuele inwonende familieleden, kostgangers of bedienden werden bij het gezin ingeschreven.

Periodiek werd de bevolkingsregistratie herhaald, bijvoorbeeld bij de tienjaarlijkse volkstelling. Dan werd het huishouden opnieuw geregistreerd volgens de omstandigheden op dat moment. Veranderingen in de tussentijd(geboorte, overlijden, verhuizingen)werden met doorstrepen en bijschrijven bijgehouden. Hiermee kun je een gezin over een bepaalde periode volgen.

In 1920 werd besloten de bevolkingsregistratie op losse kaarten bij te houden. Eerst per huishouden op een gezinskaart, vanaf 1939 per persoon op een persoonskaart. De kaarten verhuisden steeds met de personen mee en wijzigingen werden op de kaart bijgehouden. Op 1 oktober 1994 werd de bevolkingsregistratie geautomatiseerd in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA), op 6 januari 2014 vervangen door de Basisregistratie personen (BRP).

Gemeentelijke bevolkingsregistratie als bron (1) WieWasWie

Wijzigingen werden steeds aangebracht door informatie door te halen en nieuwe gegevens bij te schrijven. Bevolkingsregister Breda 1900-1920. Stadsarchief Breda via WieWasWie.

Goed om te weten

Volkstellingen en de régistres civiques (lijsten van stemgerechtigde mannen) zijn voorlopers van het bevolkingsregister. Vanaf 1829 werden de volkstellingen om de tien jaar gehouden (de laatste in 1971). De volkstelling van 1849 vormde de basis voor het eerste bevolkingsregister uit 1850.

Omdat de registratie periodiek herhaald werd, komen personen voor in verschillende ‘jaargangen’ van bevolkingsregisters. Bijvoorbeeld in die van 1870-1880, die van 1880-1890 enzovoort. Dit betekent niet altijd dat de persoon deze gehele periode in die gemeente en op hetzelfde adres woonde. Zo kan iemand in een bevolkingsregister van 1880 pas in 1883 in de gemeente zijn gaan wonen. Let dus op de datum van inschrijving in de gemeente, eventueel tussentijds vertrek en hervestiging in de gemeente.

De indeling van de bevolkingsregisters kan per gemeente verschillen. In sommige gemeentes werd het bevolkingsregister geordend per straat en van huis tot huis. Elders werden de huishoudens op alfabetische volgorde geregistreerd. Soms werden er aparte boeken opgesteld voor dienstboden en knechten of opvarenden van schepen.

Staatnamen, huisnummers en wijkindelingen in het bevolkingsregister kunnen in de loop der tijd veranderd zijn. Soms zijn er omnummeringslijsten beschikbaar om het adres te koppelen aan de juiste locatie.

Toen in 1920 de gezinskaart werd geïntroduceerd had de overheid geen goed overzicht meer van de opeenvolgende bewoners van een bepaald adres. Daarom werden er door gemeenten woningregisters aangelegd (vastbladig of als kaartsysteem). Per adres wordt daarin informatie gegeven over de bewoners, eventuele verhuizingen en inwonende personen.

Gemeentelijke bevolkingsregistratie als bron (2)

Registratie van een echtpaar tijdens de twaalfde volkstelling van Nederland,. 28 mei 1947. Nationaal Archief | Fotocollectie Anefo.

Betrouwbaarheid

De gemeente was voor een nauwkeurige bevolkingsregistratie afhankelijk van de medewerking van de inwoners. Zij waren verplicht om aangifte van veranderingen te doen, maar in de praktijk vergat men dat nog wel eens, bijvoorbeeld bij verhuizingen binnen de gemeente. Aanvullende adresgegevens zouden kunnen blijken uit adresboeken of belastingkohieren.

Verandering van beroep hoefde niet gemeld te worden, daarom is het beroep over de looptijd van het register meestal statisch. Wisselingen van beroep in dezelfde periode zou jevia akten van de burgerlijke stand kunnen achterhalen.

Ook de ambtenaren maakten wel eens een fout. Bij het overnemen van gegevens uit de volkstellingen of oude registers kunnen gegevens verkeerd zijn overgeschreven. Wanneer de informatie in het bevolkingsregister afwijkt van de gegevens die je in de burgerlijke stand hebt gevonden, geldt de burgerlijke stand als meest betrouwbaar.

Gemeentelijke bevolkingsregistratie als bron (3) WieWasWie

Gezinskaart van Simontje Bouwens. 1920-1940. Regionaal Archief Alkmaar, via WieWasWie

Hoe te vinden?

De volkstellingen, bevolkingsregisters in boekvorm en de gezinskaarten zijn ondergebracht bij gemeentelijke en regionale archieven. Veel archieven hebben de bronnen gedigitaliseerd en op naam geïndexeerd. Op de website van het archief of via een overkoepelende website zoals WieWasWie.nl kun je deze gedigitaliseerde bronnen doorzoeken. Vaak kun je ook meteen een scan van de bron bekijken.

De oudste delen van het woningregister kunnen worden geraadpleegd bij gemeentelijke of regionale archieven. De woningkaarten van Amsterdam uit de periode 1923-1953 zijn online raadpleegbaar op de website van het Stadsarchief Amsterdam.

De persoonskaarten van tussen 1939 en 1994 overleden personen worden bewaard bij het CBG in Den Haag. Persoonskaarten en gegevens uit de BRP zijn niet openbaar. Gegevens uit persoonskaarten en informatie uit de BRP over overleden personen kun jebij ons aanvragen.

Links

Gerelateerd

CBG Verzamelingen Nieuwste vormen van het bevolkingsregister
Diensten Persoonskaarten en -lijsten
{{/hasImages}}

{{#hasImages}}

    {{#images}}
  • Gemeentelijke bevolkingsregistratie als bron (4){{indexPlus}}

  • {{/images}}

{{/hasImages}}

    {{#endpoints}}
  • {{indexPlus}}{{name}} ({{data.metadata.pagination.total}})
  • {{/endpoints}}
{{/total}}{{^total}}

Geen resultaten gevonden voor '{{{q}}}'.

Tip

  • - Probeer de naam eens anders te spellen (janssen i.p.v. jansen)
  • - Zoek zonder of juist met een tussenvoegsel
  • - Zoek geavanceerd op CBG Verzamelingen
{{/total}}

Doorzoek alles:

Zoek op familienaam

Doorzoek de 6 CBG sites met bronnen voor familiegeschiedenisVoer een familienaam in en zoek in onze zes CBG websites met bronnen voor familiegeschiedenis. Naast het zoekscherm verschijnen panelen met een link naar de resultaten per website. Geavanceerde zoekfuncties zijn beschikbaar op de afzonderlijke sites.

Eerst meer weten over de bronnen?

Klik op de links voor meer uitleg over de bronnen per website.

  • Verzamelingen
  • Bibliotheek
  • Stambomen
  • Familiewapens
  • Familienamen
  • WieWasWie

Zoek opnieuw

CBG Verzamelingen

Uitleg Bekijk alle resultaten

CBG Verzamelingen

In CBG Verzamelingen zijn onze digitaal ontsloten bronnen ondergebracht. Je doorzoekt ze op familienaam of plaatsnaam. Sommige verzamelingen zijn online in te zien, sommige alleen in onze bronnenzaal in Den Haag.

Wat zit er in?

Familieadvertenties en -drukwerk met informatie over geboorte, huwelijk en overlijden, het Algemeen Politieblad met boeven, vreemdelingen en ambtenaren, bidprentjes en foto's met biografische beschrijvingen, Oost-Indische bronnen en oorlogsbronnen, familiedossiers, -archieven en handschriften.

Terug Meer informatie

CBG Bibliotheek

Uitleg Bekijk alle resultaten

CBG Bibliotheek

De bibliotheek bevat publicaties over genealogie, heraldiek en naamkunde. Daarnaast zijn er uitgaven met landelijke, regionale en lokale geschiedenis die een context kunnen bieden bij het familie-historisch onderzoek.

Wat zit er in?

Onze collectie bestaat uit boeken, tijdschriften en artikelen en bevat zowel oude familie-uitgaven als recente publicaties. Het Genealogisch repertorium verwijst naar publicaties waarin drie of meer generaties van een bepaalde familie worden beschreven. De Biografische Index verwijst naar publicaties waarin een levensbeschrijving van een bepaald persoon is opgenomen.

Terug Meer informatie

CBG Stambomen

Uitleg Bekijk alle resultaten

CBG Stambomen

In CBG Stambomen kunnen onderzoekers hun stambomen duurzaam digitaal opslaan. Anderen kunnen de stambomen doorzoeken en bekijken. CBG Stambomen heette voorheen StamboomNederland.

Wat zit er in?

CBG Stambomen bestaat uit honderden stambomen van andere onderzoekers. Deze zijn op naam te doorzoeken. Alleen actief openbaar gemaakte personen en stambomen zijn vindbaar.

Terug Meer informatie

CBG Familiewapens

Uitleg Bekijk alle resultaten

CBG Familiewapens

In CBG Familiewapens zijn familiewapens digitaal ontsloten. De website bevat afbeeldingen van moderne en historische familiewapens en beschrijvingen van familiewapens. Eerder stond deze site bekend als de Heraldische DataBank.

Wat zit er in?

De databank bestaat uit bijna 100.000 computergetekende afbeeldingen van familiewapens, scans van wapentekeningen uit wapenboeken, door het CBG geregistreerde wapens en afbeeldingen van oude en moderne lakzegels en waszegels.

Terug Meer informatie

CBG Familienamen

Uitleg Bekijk alle resultaten

CBG Familienamen

CBG Familienamen bevat informatie over meer dan 320.000 Nederlandse familienamen die Nederland rijk is. Het is de voortzetting van de Nederlandse Familienamenbank. Zoeken op naam geeft informatie over de betekenis en herkomst van de naam en de verspreiding van de naam over Nederland.

Wat zit er in?

Per naam vind je de geografische verspreiding ervan, een verklaring of betekenis van de naam, literatuurverwijzingen en namen die verwant of afgeleide zijn (varianten).

Terug Meer informatie

WieWasWie

Uitleg Bekijk alle resultaten

CBG WieWasWie

WieWasWie geeft online toegang tot bronnen van Nederlandse archiefinstellingen. De database bevat persoonsgegevens van ruim 200 miljoen persoonsvermeldingen.

Wat zit er in?

Aktes van de burgerlijke stand geven informatie over geboorte, huwelijken en overlijden na 1811, Bevolkingsregisters geven extra gegevens, zoals adressen, religie en samenstelling van het huishouden. Militaire voorouders vind je in stamboeken en militieregisters.Oudere gegevens zijn te vinden in de doop- trouw en begraafregisters van kerken (dtb-registers) en de scheepssoldijboeken van de VOC .

Terug Meer informatie

Gemeentelijke bevolkingsregistratie als bron (2024)
Top Articles
DermNet® - Melasma (facial pigmentation)
Young Sheldon Season 6 Soap2Day
Words With Friends Cheat Board Layout 11X11
Hotels Near Okun Fieldhouse Shawnee Ks
Charli D'Amelio: Wie die junge Amerikannerin TikTok-Sensation wurde
„Filthy Rich“: Die erschütternde Doku über Jeffrey Epstein
Scary Games 🕹️ | Play For Free on GamePix
Temu Beanies
The 8 Best Santa Ynez Wineries to Visit in 2023
Northern Whooping Crane Festival highlights conservation and collaboration in Fort Smith, N.W.T. | CBC News
Valeriewhitebby Footjob
Quest Diagnostics Bradenton Blake - Employer Drug Testing Not Offered
Pollen Count In Brandon Fl
Care Guide for Platy Fish – Feeding, Breeding, and Tank Mates
Knock At The Cabin Showtimes Near Fat Cats Mesa
Green Light Auto Sales Dallas Photos
When Is Hobby Lobby Opening In Olean Ny
Standard Bank Learnership Programme 2021
Estrella Satánica Emoji
13.2 The F Distribution and the F Ratio - Statistics | OpenStax
Craigslist Quad Cities
Autoplay Media Studio 9.5 Full
Conference Usa Message Boards
Myhr.bannerhealth.com
Greet In Cheshire Crossword Clue
Target Minute Clinic Hours
Best Pizza Marlton
Samantha Lyne Wikipedia
Walgreens On Nacogdoches And O'connor
Raya And The Last Dragon Voice Cast: Who's Voicing Each Character
Louisiana Physical Therapy Jurisprudence Exam Answers
Blairsville Online Yard Sale
Podnóżek do krzesła Zion Footrest Outwell | Sklep campingshop.pl
Lowes Light Switch
Boise Craigslist Cars And Trucks - By Owner
Raz-Plus Literacy Essentials for PreK-6
Grupos De Cp Telegram
80s Z Cavaricci Pants
Arsenal’s Auston Trusty: Inspired by Ronaldinho, World Cup dreams and Birmingham loan
Studentvue Paramount
O'reilly's In Mathis Texas
Moviesverse 2023
Texas State Academic Probation
Obtaining __________ Is A Major And Critical Closure Activity.
Best Drugstore Bronzers
Lesson 8 Skills Practice Solve Two-Step Inequalities Answer Key
Kingsport Weather Channel
Salons Open Near Me Today
Backrooms Level 478
Perolamartinezts
Tetris Google Sites
Sam Smith Lpsg
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6366

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.